فهرست محتوا
امروزه دیابت یکی از مهمترین بیماریهای غیرواگیر و علل مرگومیر در دنیا محسوب میشود. هر سال یکی از مهمترین برنامههای تمامی کشورها، آگاهسازی مردم از این بیماری، جهت پیشگیری از دیابت، کنترل و درمان آن است. بنابراین باتوجه به عوارض بالای بیماری دیابت، بهتر است آزمایش قند خون را محدود به افراد مستعد و دارای علائم پیش دیابت نکنیم. بهترین کار برای پیشگیری از دیابت و قند خون بالا، انجام آزمایشات و معاینات دوره ای است. با انجام آزمایشات دوره ای با مشاهده اولین علائم پیش دیابت، میتوان درمان آن را سریع آغاز کرد. لذا اهمیت تشخیص پره دیابت بدین دلیل است که درمان پیش دیابت بسیار سادهتر از درمان دیابت است. در صورت تشخیص پره دیابت با اصلاح سبک زندگی، رژیم درمانی، فعالیتهای روزمره ساده، ترک دخانیات، کنترل استرس و… میتوان درمان پیش دیابت را آغاز کرد.
پره دیابت چیست و چرا اهمیت دارد؟
پره دیابت یا پیش دیابت مرحله آغاز دیابت است که علائم دیابت بهصورت محدود بروز میکند و با انجام آزمایش پزشک براحتی میتواند آن را تشخیص داده و فرد را از ابتلا به این بیماری و خطر ابتلا به دیابت مطلع کند. تحقیقات انجام شده در مورد پیشگیری از پیش دیابت، گویای ارتباط آن با پیشگیری از سایر بیماریهای غیرواگیر نیز است. بهطور مثال در افراد مبتلا به فشار خون، افراد با سابقه سکتههای قلبی و مغزی، بیماریهای کلیوی و … مشاهده شده که در صورت اصلاح سبک زندگی آمار ابتلا به میزان قابلتوجهی کاهش پیدا میکند.
ارتباط بیماری فشار خون و دیابت
فشار خون، بیماری مهمی که در دنیای پزشکی به قاتل خاموش نیز معروف است. فرد مبتلا به فشار خون کاملا احساس سلامتی میکند و اکثرا بهطور ناگهانی دچار مشکلات شدید میشود. حدود نیمی از افراد مبتلا به دیابت نوع دوم، پس از مدت کوتاهی به فشار خون نیز مبتلا خواهند شد. در صورت عدمدرمان پره دیابت در طولانیمدت، خون با سطح بالای گلوکز در رگها جریان داشته و در طولانیمدت باعث فشار به بافتها و اعضای بدن از جمله کلیه، قلب و مغز و همچنین سکتههای قلبی و مغزی میشود. در نتیجه آسیب به این ارگانهای حیاتی باعث عدمکارکرد صحیح بدن میشود.طبق یک قانون علمی، فشار خون افراد دیابتی باید از فشار خون افراد سالم پایینتر باشد. در صورتی که فشار فرد پره دیابت، در محدوده نرمال بماند، از پیشروی بیماری به سمت دیابت و فشارخون دائم جلوگیری میکند.
با توجه به این عوارض طولانیمدت، پره دیابت نیز مانند تمام بیماریهای دیگر، در صورت پیشگیری و درمان، هزینه کمتری به فرد و جامعه تحمیل خواهد کرد. عوارض پیش دیابت میتواند در هر زمانی رخ دهد زیرا فرد اکثر اوقات اطلاعی از وجود پیش دیابت ندارد. اگر فرد در محیط کار با یا بدون حضور همکار مشغول کار باشد و دچار هیپوگلیسمی یا هیپرگلیسمی شود، میتواند عوارض جبرانناپذیری برای فرد و حتی دیگران داشته باشد و حتی منجر به حادثه شود. درصورتیکه فرد در مشاغلی همچون رانندگی، خلبانی، نگهبانی، جراح و… مشغول به کار باشد که نیاز به هوشیاری کامل دارد تشخیص و درمان پره دیابت از نظر ایجاد هیپوگلیسمی و هیپرگلیسمی که موجب بروز اغما و اختلال عملکرد شناختی میشود بسیار اهمیت دارد.
تشخیص پره دیابت (پیش دیابت) در معاینات دوره ای
در صورت داشتن هر کدام از علائم ذکر شده پس از مراجعه به پزشک برای فرد درخواست آزمایش قند خون ( FBS یا FPG) میشود. این آزمایش پس از حداقل 8 ساعت ناشتایی کامل انجام میشود. FBS طبیعی در افراد سالم کمتر از 100 است. در صورت مشاهده عدد 100 تا 125 فرد در محدوده پره دیابت یا پیش دیابت قرار دارد و FBS بالاتر از 125 را دیابت تشخیص میدهند.
برای تشخیص دیابت نهایی ممکن است پزشک برای فرد آزمایشات تکمیلی همچون OGTT و Hb A1C و… درخواست کند. آزمایش OGTT یا قند خون دو ساعته که ابتدا به صورت ناشتا قند خون فرد بررسی میشود، سپس به فرد محلول قندی داده و پس از دو ساعت مجدد آزمایش تکرار میشود. در صورتیکه قند خون در رنج 140 تا 199 باشد فرد به عنوان پره دیابت غربالگری شده است. آزمایش HbA1C بدون نیاز به ناشتایی فرد در هر زمانی قابل انجام است. این آزمایش بیانگر میزان قند خون فرد در 2 الی 3 ماه گذشته است.
هر آنچه از پره دیابت باید بدانیم تا به دیابت تبدیل نشود
علائم پیش دیابت
- تشنگی زیاد
- کاهش وزن بالا
- تمایل شدید به شیرینی
- تاری دید
- بیخوابی شدید
- زخم و عفونتهای غیرطبیعی
- مشکلات پوستی و…
درصورت مشاهده هر کدام از علائم پیش دیابت هر چه سریع تر بایستی نسبت به انجام آزمایش اقدام کرد. عوارض پیش دیابت در طولانیمدت در صورت عدمدرمان شامل آسیب به چشم، کلیه، پا، شنوایی، عصبی و …. میشود. عوارض پیش دیابت با توجه به موارد ذکر شده فوق، میتواند در زندگی روزمره و شغل فرد نیز تاثیرگذار باشد. در صورت عدم تشخیص و درمان پیش دیابت این بیماری به مراحل بعدی میرسد و درنتیجه باعث به خطر افتادن جان فرد در موقعیتهای شغلی حساس میشود. در صورت بالا بودن قند خون بدون اطلاع، فرد در معرض خطرات مختلفی با توجه به موقعیت شغلی قرار میگیرد.
نتیجهگیری:
شخص مبتلا به پیش دیابت یا دیابت، علاوه بر خطرات اصلی ذکر شده، در معرض هیپوگلیسمی نیز است. لذا باتوجه به اهمیت تشخیص پره دیابت و خطر هیپوگلیسمی که در صورت رخ دادن موجب اختلال شناختی میشود، فرد باید در موقعیت شغلی مناسب قرار گیرد. بهطور مثال در شغلهایی همچون نگهبانان مراکز خاص و افراد شاغل در مراکز نظامی، شاغلین مراکز درمانی، کارگران صنایع، رانندگان و… با توجه به حساسیت شغل افراد بایستی حتما از نظر سلامتی بویژه قند خون، در معاینات ادواری پایش و بررسی شوند. در مرکز طب کار پرانا، جهت تمامی مشاغل با توجه به اهمیت این بیماری، آزمایشات لازم برای تشخیص و کنترل بیماریها انجام میشود. در صورت تشخیص هرگونه اختلال در آزمایشهای طب کار معاینات دوره ای انجام شده، پزشک متخصص طب کار با توجه به موقعیت شغلی فرد توصیههای لازم جهت پیشگیری و یا درمان بیماری را ارائه میکند.
برای معاینات طب کار از شرکت معرفی شدیم و برخورد پرسنل عالی و تمامی مراحل کار سریع انجام شد
برای معاینات طب کار از شرکت معرفی شدیم و برخورد پرسنل عالی و تمامی مراحل کار سریع انجام شد
سلام دوست عزیز
رضایت شما باعث افتخار مجموعه پراناست
من پره دیابت دارم و متفورمین میخورم و میخوام مشغول به کار فنی در شرکت بشم.پره دیابت بودن مشکلی برای استخدامم نداره؟
من پره دیابت دارم و متفورمین میخورم و میخوام مشغول به کار فنی در شرکت بشم.پره دیابت بودن مشکلی برای استخدامم نداره؟
خیر مشکلی نداره. البته باید داروها رو مصرف کنین و به صورت دورهای چک بشین تا از ابتلا به دیابت پیشگیری بشه
سلام من به گفته طب کارم دیابت دارم واگر جواب آزمایش رو ببرم امکان داره منو استخدام نکنن؟ و کارم رو از دست بدن
سلام من به گفته طب کارم دیابت دارم واگر جواب آزمایش رو ببرم امکان داره منو استخدام نکنن؟ و کارم رو از دست بدن
سلام وقت بخیر… بستگی به نوع شغل و شدت بیماری داره که بر اساس اون متخصص طب کار بلامانع بودن استخدام یا رد صلاحیت رو مشخص میکنن