فهرست محتوا
دیابت، که اغلب به عنوان دیابت قندی توسط پزشکان بکار میرود، توصیف گروهی از بیماریهای متابولیک است که در آن فرد گلوکز خون (قند خون) بالایی دارد. در زیر به معرفی انواع دیابت و راه درمان آن می پردازیم. ديابت بعلت بالا بودن مداوم قند خون ايجاد مي گردد. اگر ميزان قند خون ناشتا حداقل در دو آزمايش بيش از 126ميلي گرم در هر 100سي سي خون باشد تشخيص ديابت مطرح مي شود.
ديابت نوع 1
در ديابت نوع 1 غده پانكراس توانايي توليد انسولين کافي را ندارد و اين ماده بايد حداقل روزي يكبار از طريق تزريق وارد بدن گردد. به اين حالت ديابت وابسته به انسولين نيز گفته مي شود و بيشتر در کودکان و نوجوانان ديده مي شود.
درمان ديابت وابسته به انسولين (نوع 1)
هدف از درمان اين است که قند خون را تا حدامكان به ميزان طبيعي (100-70 ميلي گرم در دسي ليتر) نزديك کنيم. براي اينكه قند خون به ميزان طبيعي برسد و در همان محدوده باقي بماند، لازم است که انسولين مورد نياز بدن، روزانه از طريق تزريق تامين شود، معمولا انسولين بايد دو بار (يا بيشتر) در طول روز تزريق شود. تعداد دفعات تزريق، بيانگر شدت بيماري نيست.
افراد با يكديگر متفاوت بوده، لازم است که هر فرد از بهترين روش تزريق انسولين استفاده کند، مثلادر بسياري از افراد 4 بار تزريق به مقدار کم بهتر از 2 بار تزريق در مقادير زياد، قند خون را کنترل مي کند. پزشكان گروه ديابت، بهترين روش را براي شما تعيين مي نمايند.
ديابت نوع 2
در افراد مبتلا به ديابت نوع 2 لوزالمعده هنوز قادر به توليد انسولين مي باشد اما ممكن است ميزان آن کافي يا مناسب نباشد و سلول هاي بدن به انسولين موجود در خون پاسخ مناسب نمي دهند. ديابت نوع 2 شايع ترين شكل بيماري قند است. گاهي اوقات براي پايين آوردن و رساندن قند خون به ميزان طبيعي مي توان از قرص هاي خوراکي پايين آورنده قند خون و يا انسولين هم استفاده نمود. درصد بالايي از مبتلايان به ديابت نوع 2 اضافه وزن دارند.
علائم ديابت :
- تشنگي بيش از حد
- افزايش تعداد دفعات ادرار (تكرر ادرار)
- کاهش وزن
- خستگي واحساس از دست رفتن انرژي
- تاري ديد
- خشكي وخارش پوست
- عفونت هاي عود کننده مانند برفك ٬عفونت هاي دستگاه ادراري وعفونت هاي پوستي
- از بين رفتن حس بخش هاي انتهايي اندام ها يا احساس گزگز و مورمور در آن ها
درچه افرادي احتمال ابتلا به ديابت نوع 2 بيشتر است؟
- وجود سابقه خانوادگي ديابت
- وزن بالا
- سن بالا
- سابقه ديابت در دوران بارداري
- سابقه تولد نوزاد با وزن بالا
- مصرف داروهايي که سبب بروز ديابت مي شوند مانند کورتن ها
- فشارخون بالا
- سابقه حمله قلبي يا سكته مغزي
اگر شما يك يا چند مورد از موارد بالا را دارا هستيد براي معاينه و بررسي بيشتر به پزشك مراجعه
نماييد.
كنترل ديابت نوع 2 به عوامل زير بستگي دارد:
1. برنامه غذايي مناسب
2. ورزش منظم
3. کاهش وزن (درصورت وجود اضافه وزن)
برنامه غذايي صحيح كدام است؟
غذاهاي مبتلايان به ديابت بايد ويژگي هاي زير را داشته باشند.
- کم چربي
- حاوي مقادير کافي پروتئين
- فاقد قندهاي ساده
- داراي مقادير زياد فيبر و سبزيجات
درمان دیابت (قند خون)
ورزش
انجام فعاليت هاي ورزشي منظم نقشي اساسي در کنترل و بهبود ديابت دارد. ورزش حساسيت بدن نسبت به انسولين را افزايش مي دهد در نتيجه غلظت قندخون کاهش مي يابد.
قدم زدن براي شروع فعاليت بدني، ورزش مناسبي است به ويژه اگر به صورت قدم زدن سريع باشد. براي اينكه ورزش بيشترين اثر را روي بدن شما داشته باشد، بايد حداقل 3 تا 4 بار در هفته و هر بار 30 دقيقه يا بيشتر ورزش کنيد. بهترين زمان براي ورزش 1 تا 3 ساعت بعد از غذا است. مدت و شدت برنامه ورزشي خود را به تدريج افزايش دهيد تا بتوانيد آن را با غلظت قند خون خود تنظيم نماييد. به ميزان کافي آب بنوشيد. پس از ورزش، پاهاي خود را از نظر تاول يا قرمز شدگي به دقت معاينه کنيد و در صورت وجود نشانه هاي فوق با پزشكتان تماس بگيريد.
داروها
اگر ميزان قندخون بالاتر از حد طبيعي باشد (هيپرگليسمي) علاوه بر توجه به بر نامه غذايي صحيح و برنامه ورزشي منظم بايد براي کنترل قند خون طبق تجويز پزشك قرص يا انسولين مصرف کنيد. فراموش نكنيد که استفاده از دارو جايگزين دو روش قبلي کنترل ديابت نوع 2 نمي شود بلكه در کنار آن ها قرار مي گيرد. پزشك شما موثرترين نوع درمان را براي شما تجويز مي کند اما مسئله مهم اين است که درباره هر دارويي که طبق نسخه پزشك مصرف مي کنيد٬ اطلاعات زير را کسب نماييد:
- نام داروي مصرفي
- زمان و چگونگي مصرف دارو و زمان اوج تاٴثير آن
- عملكرد دارو دربدن
- آثار جانبي مصرف دارو
در مورد سوالات بالا با پزشك يا پرستار گروه ديابت مرکز درماني مشورت کنيد.انواع دیابت و راه درمان آن
نتیجه گیری:
بیماری قند خون یا دیابت از بیماریهای شایع است که انواع آن در بالا ذکر شد. افزایش قند در مراحل اولیه و پیش از ابتلا به دیابت را پیش دیابت میگویند. در آزمایشات بدو استخدام طب کار از آزمایش قند خون جهت تشخیص این بیماری استفاده میکنند. فراموش نکنین که قند خون اگر در مراحل اولیه تشخیص داده شود قابل کنترل و پیشگیری است. بنابراین بررسی این آزمایشات در معاینات دوره ای از اهمیت بالایی برخوردار است. جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص این معاینات در مرکز طب کار پرانا با ما تماس بگیرید.