اختلالات و بیماریهای شایع

پیشگیری از کبد چرب

پیشگیری از کبد چرب

کبد چرب که تحت عنوان استئاتوز کبدی نیز شناخته می‌شود، زمانی روی می‌دهد که در کبد چربی انباشته می‌شود. وجود مقادیر اندکی چربی در کبد طبیعی است، اما مقدار زیاد آن می‌تواند برای سلامتی مشکل ساز شود. کبد دومین ارگان بزرگ بدن است. این بخش به هضم مواد مغذی حاصل از مواد غذایی و نوشیدنی‌ها کمک می‌کند و مواد مضر خون را فیلتر می‌کند. چربی زیاد کبد می‌تواند باعث التهاب کبد شده و به آن آسیب برساند و ایجاد زخم کند. در موارد شدید، این زخم می‌تواند نارسایی کبدی را در پی داشته باشد. جهت پیشگیری از کبد چرب ابتدا لازم است در خصوص این بیماری اطلاعات لازم را کسب کنیم:

کبد چرب/ درمان و پیشگیری از کبد چرب
کبد چرب

کبد چرب چیست؟

جمع شدن چربی در کبد به ميزان بيشتر از 5 تا 10 درصد را کبد چرب می‌گويند . کبد يك تصفيه خانه بزرگ براي مواد زائد در بدن است و اگر ميزان زيادي چربی در کبد وجود داشته باشد، اين فرآيند دچار مشکل می شود. در زیر علل، علائم و درمان کبد چرب را شرح می دهیم.

انواع کبد چرب

کبد چرب به سه دسته: کبد چرب غيرالکلی، کبد چرب الکلی و کبد چرب حاد بارداري تقسيم می گردد.

کبد چرب غيرالکلی يا معمولی

اين بيماري زمانی مشخص می شود که 10درصد و يا بيشتر وزن کبد حاوي چربی باشد. اين حالت در کبد، خود به چند مرحله تقسيم شده و در شديدترين مراحل باعث سيروز کبدي و يا زخم و سپس نارسايی کبدي می گردد.

کبد چرب الکلی

اين بيماري از اولين مراحل بيماري هاي کبدي مربوط به الکل است. کبد با مصرف زياد الکل صدمه ديده و قادر به شکستن چربی ها نيست. اگر فرد از مصرف الکل خودداري نمايد، اين نوع کبدچرب کم کم درمان می گردد، اما در صورت ادامه به مصرف الکل فرد ممکن است دچار سيروز کبدي و تخريب کامل کبد گردد.

کبد چرب بارداري

هرچند اين نوع از کبد چرب خيلی نادر است، با اين حال جمع شدن چربی در هنگام بارداري می تواند خطراتی جدي هم براي مادر و هم براي جنين داشته باشد. هرچند دليل اين بيماري کاملاً شناخته نشده اما دانشمندان معتقدند اين بيماري با هورمون هاي اين دوران در ارتباط است . علائم اين بيماري در سه ماه سوم رخ داده و شامل حالت تهوع، استفراغ، درد در قسمت بالایی سمت راست شکم، زردي و کسالت عمومی گردد.

علائم کبد چرب

کبد چرب معمولا يك بيماري خاموش است و بخصوص در مراحل اوليه نشانه اي ندارد. زماني که بيماري پيشرفت کند، می تواند باعث علائمی همچون:
* خستگی
* کاهش وزن و يا کاهش اشتها
* ضعف
* تهوع
* گيجی ومشکل در تصميم گيري و يا تمرکز
* درد در مرکز و يا سمت راست قسمت بالايی شکم و بزرگ شدن کبد

مراحل پیشرفت کبد چرب/ پیشگیری از کبد چرب
مراحل پیشرفت کبد چرب

در صورتي که فرد دچار سيروز کبدي شود، علائم زير ممکن است رخ دهند:
*احتباس مايعات
*کاهش بافت ماهيچه اي
*خونريزي داخلی
*زردي پوست و چشم ها
*نارسايی کبدي

يکی از شايع ترين دلایل ابتلا به کبد چرب اعتياد به الکل است. بعضی از داروهاي خاص و اختلالات متابوليك نيز يکی ديگر از اين دلایل هستند. در بيشتر مواردي که فرد الکلی نيست، پزشکان دليل قطعی براي ابتلا به کبد چرب را نمی دانند، اما موارد زير می تواند باعث کبد چرب و يا افزايش خطر ابتلا به آن شوند، اين عوامل شامل:
1- چاقی
2-ديابت نوع ٢
3-فشار خون بالا
4-مصرف داروهايی همچون آسپرين، داروهاي استروئيدي، تاموکسيفن و تتراسيکلين
5-بارداري
6-مسموميت
7-ويروس ها (ويروس هپاتيت A و ساير ويروس ها)
8-سوءتغذيه
9-کلسترول خون بالا
10-کم کاري تيروئيد

درمان کبد چرب:

درحال حاضر درمان خاصی براي کبدچرب وجود ندارد اما پیشگیری از کبد چرب امکان‌پذیر است. براي درمان کبد چرب می بايست ساير مشکلات از جمله ديابت و يا کلسترول درمان گردد.
درمان هاي معمول اين بيماري شامل موارد زير میباشد.
* ترک مصرف الکل
* مديريت کلسترول
* کاهش وزن
* کنترل قندخون

درمان کبد چرب/ پیشگیری از کبد چرب
درمان کبد چرب

نکته مهم اين است که با تغييرات در سبك زندگی و با رعايت موارد زير، شما می توانيد کبد چرب را کنترل و درمان کنيد، اين موارد شامل اقدامات ساده زير است:

*کاهش وزن. در صورتي که شما اضافه وزن داشته و يا چاق هستيد، با کم کردن ميزان کالري مصرفی در روز و افزايش فعاليت بدنی، اقدام به کاهش وزن نماييد .همچنين با اتخاذ يك رژيم غذايی سالم حاوي ميوه، سبزيجات، غالت کامل و چربی هاي سالم نيز بخود کمك نماييد .
*ورزش کرده و فعاليت بدني تان را افزايش دهيد. هدفتان را حداقل ٣۱ دقيقه ورزش در طول روز قرار داده و اگر نياز به کاهش وزن هم داريد، اين ميزان را افزايش دهيد.
*ديابت و کلسترول خون خود را کنترل کرده و به توصيه هاي پزشکتان عمل نماييد.
*از کبد خود محافظت نماييد. از کارهايی که فشار زيادي بر کبد می آورند همچون مصرف الکل و يا مصرف خودسرانه دارو خودداري نماييد.
*ويتامين E. از نظر تئوري ويتامين E و ساير انواع ويتامين هاي آنتی اکسيدان می توانند به سلامت کبد کمك نمايند .
*ترک الکل. در صورتي که شما مشروبات الکلی مصرف می کنيد، ترک مصرف الکل می تواند از ابتلا به کبد چرب الکلی جلوگيري نمايد.علل،علائم و درمان کبد چرب

نتیجه گیری:

کبد چرب یکی از بیماریهای شایع است که در آزمایشات و معاینات طب کار مشخص می‌شود. آنزیم های کبدی از جمله آزمایشات روتین معاینات بدو استخدام است که جهت تعیین مشکلات کبدی مثل کبد چرب موثر است. بنابراین انجام این معاینات می‌تواند در تشخیص بسیاری از بیماریها و پیشگیری از تشدید آن نقش موثری داشته باشد. جهت اطلاع از جزئیات این معاینات در مرکز طب کار پرانا با ما تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *