فهرست محتوا
عوارض شایع بعد از تزریق واکسن های کووید- 19
عوارض شایع محل تزریق شامل قرمزی، خارش، حساسیت، درد، سفتی، تورم و احساس گرما در محل تزریق میباشد. عوارض شایع سیستمیک شامل آرترالژی، میالژی، ضعف، خستگی، لرز، کاهش اشتها، تهوع، سردرد، تب، لرز و کسالت میباشد. این عوارض ممکن است در بعضی مواقع تا 7 روز ابتدایی بعد از تزریق واکسن وجود داشته باشد. در صورتیکه عوارض طی 7 روز اول بهبود پیدا نکند و یا تشدید شود بیمار باید توسط پزشک معاینه شود و بررسیهای لازم انجام شود.
سایر عوارض: اسهال، تهوع, استفراغ، سرگیجه، خواب آلودگی، بثورات پوستی، تعریق
ملاحظات بعد از تزریق واکسن کرونا
کنترل عوارض بعد از تزریق واکسن کووید- 19
قبل از تزریق واکسن کووید- 19 ، جهت پیشگیری از بروز عوارض استفاده از استامینوفن، داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی و آنتیهیستامینها توصیه نمیشود. استامینوفن ممکن است باعث کاهش پتانسیل ایمنیزایی واکسن شود. استفاده از آنتیهیستامینها میتواند باعث پوشانده شدن علائم آنافیلاکسی بعد از تزریق واکسن شود. استفاده از استامینوفن، داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی و آنتیهیستامینها برای کنترل عوارض، بعد از تزریق واکسن ممانعتی ندارد.
برای پیشگیری از بروز عوارض بسیار نادر واکسن آسترازنکا، استفاده از هپارین، انوکساپارین، دالتپارین، وارفارین، آنتی کواگولانتهای خوراکی مستقیم مانند ریواروکسابان و دابیگاتران، آسپرین و یا سایر داروهای ضد پلاکت توصیه نمیشود.
واکنش های آلرژیک
الف) واکنش های ازدیاد افزایش حساسیت شدید (آنافیلاکسی):
در تمام مراکزی که واکسن کووید- 19 تزریق می شود تجهیزات و داروهای لازم جهت مدیریت واکنشهای آنافیلاکسی (شامل: دستگاه اندازه گیری فشار خون، اپی نفرین، هیدروکورتیزون، سرم نرمالسالین، آنتیهیستامین تزریقی و …) باید وجود داشته باشد. در صورت بروز واکنشهای ازدیاد افزایش حساسیت شدید (آنافیلاکسی) ضمن بالا نگهداشتن پاها، بیمار باید سریعا به بیمارستان ارجاع داده شود. این دسته از بیماران نباید واکسن کرونا برندی که باعث عارضه شده است را دریافت کنند.
ب) واکنش های ازدیاد حساسیت فوری:
طی 4 ساعت از زمان تزریق واکسن، علائمی مثل کهیر، آنژیوادم، خسخس سینه، دیسترس تنفسی ممکن است بروز کند. در صورت بروز چنین علائمی بیمار نباید نوبت دوم واکسن کرونا برندی که باعث عارضه شدهاست را دریافت کند.
ج) راش در محل تزریق واکسن ( COVID arm ):
این واکنش بهصورت راشهای قرمز، خارشدار، متورم و یا دردناک در محلی که واکسن تزریق شدهاست، بروز میکند. شروع راش ها از چند روز تا یک هفته بعد از اولین دوز تزریق رخ می دهد و گاها ممکن است بعد از مدت زمان بیشتری نیز ایجاد شود. عوارض جانبی موضعی در محل تزریق واکسن کنترا اندیکاسیون نوبت دوم محسوب نمی شوند.
واکنش آلرژیک مانند اریتم، خارش و سفتی در اطراف محل تزریق بعد از نوبت اول واکسن، کنترا اندیکاسیون برای نوبت دوم واکسن محسوب نمی شود و نوبت دوم را در زمان توصیه شده ولی ترجیحا در اندام فوقانی مخالف می توانند دریافت کنند.
عوارض نادر
فلج عصب صورت (bell’s palsy) تا چند هفته بعد از تزریق واکسنهای کرونا ممکن است بهصورت نادر رخ دهد. مشخص نیست که تا چه حد این عارضه در ارتباط با واکسن کرونا باشد.
عوارضی مثل مانند تب بالای 40 درجه سانتی گراد و تشنج ممکن است بعد از تزریق واکسن کووید-19 اسپوتنیک بروز نماید، در صورت بروز، بیمار حتما باید به مرکز درمانی مراجعه کند. در صورتیکه عارضه با واکسن کووید-19 ارتباط داشته باشد بیمار نباید نوبت دوم واکسن اسپوتنیک را دریافت نماید. واکسن سینوفارم در بیمارانی که در ریسک تشنج هستند با احتیاط و با صلاحدید پزشک معالج تزریق شود.