فهرست محتوا
فشار خون، یعنی فشاری که از طرف خون بر سطح داخلی رگهای بدن وارد می شود. اما وقتی میگوییم کسی فشارخون بالا دارد یا به بیماری فشارخون مبتلاست، منظورمان این است که شخص مزبور دچار افزایش فشارخون شریانی شدهاست. توجه به این بیماری که در معاینات طب کار آمار بالایی دارد در پیشگیری از بروز حوادث شغلی اهمیت دارد. بدین منظور دکتر صبا ناسوتیفرد در ویدئوی زیر توضیحات لازم در این خصوص را ارائه میکنند.
در 90 تا 95 درصد موارد، هیچ علت قطعی و شناخته شدهای برای ابتلا به فشارخون وجود ندارد. پزشکان، این نوع از بیماری را با نام (فشارخون اولیه) میشناسند؛ بیماری که معمولا به مرور زمان و با افزایش سن ایجاد میشود.
اما علت 5 تا 10 درصد از فشارخونها معلوم است؛ در این موارد معمولا مشکل از یک بیماری زمینهای (مثل بیماریهای کلیوی، تومورهای غده فوقکلیوی، بیماریهای مادرزادی قلب) شروع میشود. نام این نوع فشار خون، (فشار خون ثانویه) است؛ بیماری که به طور ناگهانی ظاهر میشود و شدتش هم معمولا بیشتر از نوع اولیه است.
ازکجا بفهمیم فشار خونمان بالا رفته؟
متاسفانه این بیماری، هیچ علامت خاصی ندارد و این همان چیزی است که فشارخون را به یک قاتل آرام و بی سرو صدا تبدیل میکند. تنها تعداد اندکی از مبتلایان ممکن است در همان مراحل اولیه بیماری دچار سردردهای گنگ، سرگیجه یا خون دماغ شوند. اما این علائم تا زمانی که فشارخون بالا به سطح پیشرفته و یا حتی تهدیدکننده نرسد، ظاهر نمیشوند.
فشارخون طبیعی چند است؟
فشارخون معمولا در قالب دو عدد بیان میشود. عدد اول یا بالاتر، فشار سیستولیک است که فشار وارد بر شریانها را در حالت انقباض قلب نشان میدهد وعدد دوم یا پایین تر، فشار دیاستولیک است که همین فشار را در فاصله بین دو انقباض قلب نشان میدهد. در متون پزشکی، میزان فشارخون را با واحد میلیمتر جیوه بیان میکنند اما استفاده از واحد سانتیمتر جیوه در بین مردم رایجتر است؛ یعنی وقتی میگوییم فشارخون فردی 12 روی 8 است، در واقع فشار سیستولیک او 120 میلیمتر جیوه و فشار دیاستولیک او 80 میلیمتر جیوه است. این میزان، همان میزانی است که بیشتر پزشکان بهعنوان مرز فشارخون طبیعی از آن یاد میکنند. البته باید بر این نکته نیز تاکید کرد که تنها با یک بار اندازهگیری فشار خون نمیشود به کسی برچسب این بیماری را زد. فشارخون را باید در چند نوبت و در موقعیتها و زمانهای مختلف اندازه گرفت.
فشار خون بالا چند است؟
فشارماکزیمم مساوي یا بیش از 140 میلیمتر جیوه و فشار مینیمم مساوي یا بیش از 90 میلیمتر جیوه.
براي افرادي که بیماري عروق کرونر قلب، دیابت و بیماري کلیوي دارند فشار ماکزیمم مساوي یا بیش از 130 و فشار مینیمم مساوي یا بیش از 85 به عنوان فشار خون بالا در نظر گرفته میشود.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
خیلی از افراد تصور مینمایند که تا زمانی که دچار علائم فشارخون بالا نشدهاند نیازي به مراجعه به پزشک جهت چک کردن فشارخون، ندارند. در صورتیکه فشار خون شما باید هر دو سال یکبار اندازه گیري شود. چنانچه پزشک خود را به طور منظم ملاقات نمیکنید ولی درعین حال نگران میزان فشار خون خود هستید، می توانید جهت پایش آن به مراکز بهداشتی موجود درسطح شهر مراجعه کنید.
نتیجه گیری:
بیماری فشار خون از جمله مواردی است که در معاینات بدو استخدام و دوره ای طب کار حائز اهمیت است. در این معاینات در صورتیکه پزشک تشخیص فشار خون بالا دهد، فرد جهت معاینات تکمیلی به پزشک متخصص مربوطه ارجاع داده میشود. چرا که بیماری فشار خون میتواند بسیار در محیطهای کاری خطرآفرین باشد. جهت اطلاع از جزئیات آزمایشات و معاینات طب کار پرانا با ما تماس بگیرید.