فهرست محتوا
علائم کمبود ویتامین D زمانی بروز میکندکه بدن ویتامین D کافی را از طریق نور خورشید یا رژیم غذایی دریافت نمیکند. کمبود این ویتامین میتواند باعث کاهش تراکم استخوان، پوکی استخوان و شکستگی استخوان شود. این ویتامین اخیراً به دلیل نقشش در سلامت سیستم ایمنی، به ویژه در مورد COVID-19 توجه زیادی را به خود جلب کرده است. همچنین برای سلامت استخوان و بسیاری از عملکردهای مهم در سراسر بدن شما حیاتی است. اکثر بزرگسالان باید روزانه 1500 تا 2000 واحد ویتامین دی دریافت کنند. در حالیکه غذاهای خاصی مانند ماهیهای چرب و محصولات لبنی غنی شده حاوی این ویتامین هستند، دریافت کافی از طریق رژیم غذایی دشوار است. بنابراین، جای تعجب نیست که کمبود ویتامین D یکی از شایع ترین کمبودهای تغذیهای در آزمایشات معاینات طب کار شاغلین است. این مقاله به بررسی ویتامین D و اینکه چرا دریافت کافی از آن اهمیت دارد میپردازد.
چرا ویتامین D مهم است؟
ویتامین D یک ویتامین محلول در چربی است که نقش مهمی در عملکرد صحیح بدن شما از جمله سلامت استخوان و ایمنی دارد. حتی ممکن است در پیشگیری از سرطان و محافظت در برابر چندین بیماری مزمن نقش داشته باشد، از جمله:
- از دست دادن استخوان
- افسردگی
- دیابت نوع 2
- بیماری قلبی
- اسکلروز چندگانه
ویتامین D یک ویتامین محلول در چربی است که نقش مهمی در چندین جنبه از سلامتی از جمله سلامت استخوان و ایمنی دارد.
ویتامین D برای استخوانهای قوی ضروری است، زیرا به بدن کمک میکند از کلسیم موجود در رژیم غذایی استفاده کند. به طور سنتی، کمبود ویتامین D با راشیتیسم همراه بوده است، بیماری که در آن بافت استخوانی به درستی تشکیل نمیشود و منجر به نرمی استخوان و بدشکلیهای اسکلتی میشود. اما بهطور فزایندهای، تحقیقات اهمیت ویتامین D را در محافظت در برابر بسیاری از مشکلات سلامتی نشان میدهد.
خطرات سلامتی کمبود ویتامین D
علائم استخوان درد و ضعف عضلانی میتواند به معنای کمبود ویتامین D باشد. با این حال، برای بسیاری از افراد، علائم کم هستند. با این حال، حتی بدون علائم، ویتامین D بسیار پایین میتواند خطراتی برای سلامتی ایجاد کند. سطوح پایین این ویتامین در خون با موارد زیر مرتبط است:
- افزایش خطر مرگ ناشی از بیماری های قلبی عروقی
- اختلال شناختی در افراد مسن
- آسم شدید در کودکان
- سرطان
علائم و نشانههای کمبود ویتامین D
تشخیص کمبود ویتامین D ممکن است دشوار باشد زیرا علائم ممکن است برای چندین ماه یا سال رخ ندهند. حتی گاهی اوقات ممکن است اصلاً علائمی نداشته باشید. با در نظر گرفتن این موضوع، دانستن اینکه چه علائم و نشانههایی را باید جستجو کرد هنوز مفید است. برخی از این علائم عبارتند از:
- بیماری یا عفونت های مکررکمردرد مزمن
- پوکی استخوان
- راشیتیسم و استئومالاسی
- افسردگی
- کوفتگی و خستگی
- بهبودی آهسته زخم
- درد عضلات و مفاصل
- بیماری قلبی
یکی از مهمترین نقشهای ویتامین D، حمایت از سلامت سیستم ایمنی است که به شما کمک میکند ویروسها و باکتریهایی که باعث بیماری میشوند را دفع کنید. ویتامین D به طور مستقیم با سلولهایی که مسئول رسیدگی به عفونتها هستند تعامل دارد. اگر اغلب بیمار میشوید، به خصوص سرماخوردگی یا آنفولانزا، سطوح پایین ویتامین D ممکن است یکی از عوامل موثر در آن باشد.
تعدادی از مطالعات نشان دادهاند که مصرف روزانه 4000 واحد بینالمللی ویتامین D ممکن است خطر ابتلا به عفونتهای دستگاه تنفسی را کاهش دهد. اخیراً، کمبود ویتامین دی با افزایش خطر ابتلا به COVID-19 و همچنین افزایش خطر ابتلا به اثرات شدید ناشی از این بیماری مرتبط شده است. اما مصرف هر دوزی از آن از ابتلا به ویروس کرونا جلوگیری نمیکند.
چه چیزی باعث کمبود ویتامین D میشود؟
کمبود ویتامین D بهطور معمول بعنوان داشتن سطوح خونی زیر 20 نانوگرم در میلیلیتر تعریف میشود، در حالیکه مقدار 21 تا 29 نانوگرم در میلیلیتر ناکافی در نظر گرفته میشود. برخی از رایجترین عوامل خطر برای کمبود ویتامین D عبارتند از:
- داشتن پوست تیره
- داشتن اضافه وزن یا چاقی
- مصرف کم ماهی یا لبنیات
- عدم دریافت کافی نور خورشید
- داشتن بیماری مزمن کلیوی، بیماری کبد یا هیپرپاراتیروئیدیسم
- استفاده از داروهای خاصی که بر متابولیسم ویتامین D تأثیر میگذارند، مانند استاتینها و استروئیدها
اگر در معرض خطر کمبود ویتامین دی هستید، با یک متخصص مراقبتهای بهداشتی در مورد وضعیت ویتامین D خود مشورت کنید.
در حالی که کمبود ویتامین D هیچ علت قطعی ندارد، عوامل محیطی، شیوه زندگی، ژنتیکی، پزشکی و رژیم غذایی متعددی ممکن است دخیل باشند.
چگونه کمبود ویتامین D را درمان کنیم؟
کمبود ویتامین D معمولا با مکملها درمان میشود. با این حال در صورت تشخیص ممکن است گزینههای زیر توصیه شود:
مکمل
مکملهای خوراکی بهترین راه درمان برای کمبود ویتامین D هستند. شما به راحتی میتوانید اینها را بدون نسخه بخرید، اما باید از پزشک برای مقدار دوز مناسب بپرسید. منیزیم به فعال شدن ویتامین دی کمک میکند، بنابراین ممکن است بخواهید از این ماده معدنی نیز استفاده کنید.
برای کمبود شدید، پزشک ممکن است ویتامین D را تجویز کند که در دوزهای بسیار قوی تر تا 50000 IU ارائه میشود. پزشک شما ممکن است تزریق ویتامین دی را نیز در نظر بگیرد.
نور خورشید
از آنجایی که نور خورشید منبع طبیعی ویتامین D است، پزشک ممکن است بیشتر اوقات بیرون رفتن از خانه را توصیه کند. با این حال، با توجه به اثرات منفی قرار گرفتن بیش از حد در معرض اشعه ماوراء بنفش خورشید، مهم است که اقدامات احتیاطی را با محدود کردن کل زمان زیر نور خورشید و استفاده از کرم ضد آفتاب انجام دهید.
منابع غذایی
خوردن بیشتر غذاهای غنی از ویتامین D نیز ممکن است سطح آن را در بدن شما افزایش دهد. گزینهها عبارتند از:
- ماهی چرب
- زرده تخم مرغ
- غلات غنی شده
- شیر و آب میوههای غنی شده
- ماست
- جگر گاو
کمبود ویتامین D معمولاً با مکملها، منابع غذایی و قرار گرفتن در معرض نور خورشید درمان میشود.
آزمایش تشخیص کمبود ویتامین D
آزمایش خون ساده میتواند به تعیین کمبود ویتامین D کمک کند. آزمایش خون ساده میتواند به تعیین کمبود ویتامین D کمک کند. این ویتامین به دو شکل در خون شما وجود دارد:
- 25-هیدروکسی ویتامین دی یا کلسیدیول
- 1,25-دیهیدروکسی ویتامین D یا کلسیتریول
رایج ترین آزمایش برای کمبود ویتامین D، آزمایش 25 هیدروکسی ویتامین D است. این به این دلیل است که 25-هیدروکسی یا کلسیدیول، غلظتهای بالاتری دارد و مدت بیشتری در خون شما باقی میماند، که تشخیص آن را آسانتر میکند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
تشخیص کمبود ویتامین D ممکن است دشوار باشد، زیرا علائم ممکن است به ندرت باشند. به عنوان یک قاعده کلی، در صورت مشاهده علائم احتمالی و به ویژه اگر شما دارای هر گونه ریسکفاکتور هستید، از پزشک بخواهید که کمبود ویتامین دی را بررسی کند.
نتیجهگیری
کمبود ویتامین D بسیار رایج است، اما علائم اغلب کم و غیراختصاصی هستند، بنابراین ممکن است تشخیص این که آیا کمبود ویتامین D دارید یا یک بیماری دیگر مشکل باشد. اگر فکر میکنید ممکن است کمبود داشته باشید، بهتر است از طریق آزمایش خون معاینات چکاپ سلامت سطح ویتامین دی خود را بررسی کنید. کمبود ویتامین دی معمولاً با مکملها درمان میشود، اما ممکن است برای دریافت دوز مناسب به توصیه پزشک نیاز داشته باشید. افزایش قرار گرفتن در معرض نور خورشید و خوردن بیشتر غذاهای غنی از ویتامین D، مانند ماهیهای چرب و محصولات لبنی غنی شده نیز میتواند کمک کننده باشد. برای بررسی سطح ویتامین دی پرسنل سازمان خود در مرکز طب کار پرانا میتوانید این آیتم را به آزمایشات بدو استخدام و دوره ای درخواستی خود اضافه کنید. جهت هماهنگی با ما تماس بگیرید.
طب کار پرانا را در شبکه های اجتماعی زیر دنبال کنید.