اختلالات و بیماریهای شایع

علائم سرطان سینه

علائم سرطان سینه/ خودآزمایی سرطان پستان

علائم سرطان سینه و نوع آن بستگی به این دارد که کدام سلول در سینه به سرطان تبدیل شود. سرطان پستان بیماری است که در آن سلول‌های سینه بدون کنترل رشد می‌کنند. سرطان سینه انواع مختلفی دارد. سینه از سه قسمت اصلی تشکیل شده است: لوبول‌ها، مجراها و بافت همبند. لوبول‌ها غده‌هایی هستند که شیر تولید می‌کنند. مجراها لوله‌هایی هستند که شیر را به نوک پستان می‌برند. بافت همبند (که از بافت فیبری و چربی تشکیل شده است) همه چیز را احاطه کرده و در کنار هم نگه می‌دارد. بیشتر سرطان‌های سینه در مجاری یا لوبول‌ها شروع می‌شوند.

علائم سرطان سینه/ تشخیص سرطان سینه/ سرطان پستان/ درمان سرطان سینه/ کیست سینه

سرطان سینه می تواند از طریق رگ های خونی و رگ های لنفاوی به خارج از سینه گسترش یابد. زمانی که سرطان سینه به سایر قسمت های بدن گسترش می یابد، گفته می شود که متاستاز داده است.

داشتن توده در سینه به چه معناست؟

بسیاری از شرایط می‌توانند باعث ایجاد توده در سینه شوند، از جمله سرطان. اما بیشتر توده‌های سینه به دلیل سایر شرایط پزشکی ایجاد می‌شوند. دو علت شایع توده‌های سینه، وضعیت فیبروکیستیک سینه و کیست است. وضعیت فیبروکیستیک باعث ایجاد تغییرات غیر سرطانی در پستان می‌شود که می‌تواند آنها را برآمده، حساس و دردناک کند. کیست‌ها کیسه‌های کوچک پر از مایع هستند که می‌توانند در سینه ایجاد شوند.

انواع تومور سرطان سینه

به طور کلی سرطان سینه به دو دسته عمده تقسیم‌بندی می‌شود که شاید بسیار آن‌ها را شنیده باشید.

سرطان سینه خوش خیم

سرطان خوش خیم سینه به شرایطی گفته می‌شود که در آن تومورهایی در بافت سینه در اثر عمده تغییراتی که از سوی هورمون‌های تخمدان ایجاد شده است شکل می‌گیرند.

سرطان سینه بدخیم

سرطان سینه بدخیم در اثر تشخیص‌های دیرهنگام ایجاد می‌شود. زیرا که به مرحله‌ای رسیده‌اند که روند درمانی را قدری دشوار و پیچیده می‌کند.

علائم سرطان سینه

افراد مختلف علائم متفاوتی از سرطان سینه دارند. برخی افراد اصلاً هیچ علائمی ندارند. برخی از علائم هشدار دهنده سرطان سینه عبارتند از:

  • توده جدید در سینه یا زیر بغل (بغل).
  • ضخیم شدن یا تورم بخشی از سینه.
  • تحریک یا گودی پوست سینه.
  • قرمزی یا پوسته پوسته شدن پوست در ناحیه نوک سینه یا سینه.
  • فرورفتگی نوک پستان یا درد در ناحیه نوک پستان.
  • ترشحات نوک سینه به غیر از شیر مادر، از جمله خون.
  • هر گونه تغییر در اندازه یا شکل سینه.
  • درد در هر ناحیه از سینه
علائم سرطان سینه/ تشخیص سرطان سینه/ سرطان پستان/ درمان سرطان سینه/ کیست سینه

به خاطر داشته باشید که این علائم ممکن است با سایر بیماری‌هایی که سرطان نیستند نیز رخ دهند. اگر علائم یا علائمی دارید که شما را نگران می‌کند، حتماً فوراً به پزشک خود مراجعه کنید.

علت سرطان سینه

علت یا عامل خطر سرطان سینه هر چیزی است که احتمال ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهد. اما داشتن یک یا حتی چندین عامل خطر سرطان سینه لزوماً به این معنی نیست که شما به سرطان سینه مبتلا خواهید شد. بسیاری از زنانی که به سرطان سینه مبتلا می‌شوند، هیچ فاکتور خطر شناخته شده‌ای به جز زن بودن ندارند. عواملی که با افزایش خطر ابتلا به سرطان سینه مرتبط هستند عبارتند از:

  • وراثت
  • یائسگی دیررس
  • اولین قاعدگی زودرس
  • سن حاملگی بالا
  • چاقی
  • باردار نشدن
  • رژیم غذایی پرچرب
  • مصرف قرص های جلوگیری از بارداری و استروژنی که به صورت دارو به بیمار داده میشود
  • قرار گرفتن در معرض عکس های رادیولوژی در سن پایین
  • سموم موجود در محیط
  • الکل و سیگار

تشخیص سرطان پستان

برای درک اینکه آیا علائم ایجاد شده در پستان در نتیجه سرطان هستند یا یک بیماری بی‌خطر ، پزشک ممکن است طیف وسیعی از معاینات و آزمایشات تشخیصی مختلف از معاینه فیزیکی پستان گرفته تا بیوپسی را انجام دهد. برای تشخیص قطعی سرطان معمولاً چند آزمایش در تکمیل یکدیگر انجام می‌شود. روش‌های تشخیص سرطان پستان عبارتند از:

ماموگرافی

این روش شایع‌ترین شیوه تصویربرداری و مشاهده تغییرات احتمالی در بافت پستان‌هاست که با استفاده از پرتوهای ضعیف اشعه ایکس انجام می‌شود. انجام تصویربرداری ماموگرافی در زنان بالای چهل سال به طور سالیانه ضروری است و می‌تواند تا حد زیادی از پیشرفت سرطان سینه جلوگیری کند.

علائم سرطان سینه/ تشخیص سرطان سینه/ سرطان پستان/ درمان سرطان سینه/ کیست سینه

سونوگرافی پستان

سونوگرافی یکی از روش‌های تشخیصی سرطان سینه است و معمولاً به منظور تفکیک توده‌های غیرسرطانی مانند کیست‌ها از توده‌های سرطانی استفاده می‌شود.

بیوپسی یا نمونه برداری از بافت پستان

در صورتی که نتایج حاصل از تصویربرداری از بافت پستان به وسیله ماموگرافی و سونوگرافی نشان دهنده توده‌های مشکوک به سرطان باشد، قدم آخر در تشخیص قطعی سرطان سینه، انجام نمونه برداری پستان یا بیوپسی است. در بیوپسی بخشی از توده مشکوک به همراه بافت مجاور آن با استفاده از نیدل برداشته می‌شود و برای انجام آزمایشات تکمیلی به آزمایشگاه پاتوبیولوژی ارسال می‌شود.


پیشگیری از سرطان سینه

در این بخش به عمده تکنیک هایی که در جهت پیشگیری از بروز سرطان سینه توصیه می‌شود خواهیم پرداخت. از مهم‌ترین راهکارهای جلوگیری از سرطان سینه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • انجام غربالگری و ماموگرافی
  • ترک کردن سیگار
  • کاهش وزن و تعادل در میزان چربی‌های بدنی
  • بهبود برنامه غذایی و استفاده از انواع مواد غذایی سالم و بدون خطر
  • عدم استفاده از الکل

درمان سرطان سینه

سرطان پستان، بسته به نوع و میزان گستردگی، با روش های مختلفی درمان می شود و به طور معمول، یک روش درمانی به تنهایی برای رفع آن استفاده نمی شود. روش های درمانی این بیماری، به طور کلی به دسته های زیر تقسیم می شوند:

جراحی

جراحی معمولاً خط مقدم مبارزه با سرطان سینه است که خود انواع مختلفی داشته و حذف بافت سرطانی به واسطه ی جراحی نقطه ی مشترک تمام آن ها است. در جراحی لامپکتومی ، بخشی از بافت سینه و تومور سرطانی برداشته می شود و هدف حفظ بافت اصلی و ظاهر پستان است. این در حالیست که در جراحی ماستکتومی کل بافت پستان برداشته می شود. البته روش های جدیدی نیز به وجود آمده است که تا حد امکان بتوان پوست و نوک پستان را حفظ کرد.

شیمی درمانی

شیمی درمانی شامل تجویز داروهایی برای تضعیف و از بین بردن سلول های به وجود آورنده سرطان در پستان است. این داروها می توانند به طور خوراکی یا تزریق درون رگ تجویز شوند.

هورمون درمانی

در این روش، دسترسی سلول های سرطانی به هورمون های مورد نیاز جهت رشد، مسدود می شود.

علائم سرطان سینه/ تشخیص سرطان سینه/ سرطان پستان/ درمان سرطان سینه/ کیست سینه

درمان های بیولوژیکی

این نوع درمان به سیستم دفاعی بدن کمک می‌کند، تا به مبارزه با سرطان یا عوارض حاصل از سایر روش‌های درمانی بپردازد.

رادیو تراپی

در این نوع از درمان، با استفاده از اشعه های قوی، مانند ایکس ری به تخریب سلول های سرطانی پرداخته می شود.

معاینه پستان توسط خود فرد

خود آزمایی پستان دو مرحله دارد :

  1. نگاه کردن که علائم ظاهری را مشخص می‌کند.
  2. لمس کردن که توده‌ها را تشخیص می‌دهد.

مرحله اول:

ابتدا در جلوی یک آینه پهن ایستاده و به سینه‌های خود در چهار حالت :

  1. دستها بالای سر
  2. دستها به کمر زده
  3. دستها در کنار بدن آویزان
  4. خم شده به سمت جلو

به دقت نگاه کنید و در صورت وجود هر گونه علامت غیر عادی مانند فرو رفتگی پوست و یا نوک پستان، زخم‌های مزمن، پوسته پوسته شدن نوک پستان یا حالت پوست پرتقالی پستان توجه کنید.

علائم سرطان سینه/ تشخیص سرطان سینه/ سرطان پستان/ درمان سرطان سینه/ کیست سینه
خودآزمایی سرطان پستان

مرحله دوم:

به پشت بخوابید و دست سمتی را که می‌خواهید معاینه کنید زیر سر بگذارید و با دست مقابل تمامی پستان را معاینه کنید. برای این کار از قسمت نرم بند انتهائی انگشتان دوم تا چهارم استفاده کنید و نسج پستان را به آرامی و به حالت دورانی روی قفسه سینه بلغزانید.

  • برای اینکه تمام قسمتها به طور کامل معاینه شوند، نسج پستان را مانند یک ساعت در نظر بگیرید و تمام قسمتهای آن را معاینه کنید.
  • ناحیه زیر بغل را نیز فراموش نکنید و با نگه داشتن بازو به حالت نیمه باز این منطقه را نیز به صورت عمقی معاینه کنید.
  • معاینه پستان را می‌توانید در حمام و در حالت ایستاده نیز انجام دهید.
  • در انتها نوک پستان را به آرامی فشار دهید تا از وجود یا عدم ترشحات نوک پستان مطلع شوید.
  • در صورت لمس توده‌ یا سفتی در پستان یا ترشح از نوک پستان بدون اضطراب و نگرانی به پزشک مراجعه کنید زیرا در بسیاری از موارد این علامت‌ها مربوط به بیماری‌های خوش خیم سینه بوده و درمان آنها بسیار راحت می‌باشد.
فایل pdf آموزش خودآزمایی پستان را از لینک زیر دانلود کنید

نتیجه گیری

سرطان سینه یکی از بیماری‌های شایع در بین زنان است که تشخیص به‌موقع و توجه به علائم سرطان سینه، مهم‌ترین و کلیدی‌ترین راه درمان آن است. بنابراین، شناخت ساختار طبیعی پستان و توجه به هر گونه تغییر در شکل ظاهری آن و مشورت با پزشک متخصص، می‌تواند نقش بسیار مهمی در درمان این بیماری داشته باشد. البه توجه داشته باشید که برخی اوقات، از هیچ‌گونه علائم ظاهری خبری نیست و تنها انجام آزمایش های غربالگری و ماموگرافی می‌تواند شما را از وجود آن آگاه سازد. بنابراین، معاینات چکاپ سلامت منظم بهترین راه برای مقابله با این سرطان است. جهت اطلاع و تعیین وقت در مرکز طب کار پرانا با ما تماس بگیرید.

طب کار پرانا را در شبکه های اجتماعی زیر دنبال کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *