یکی از معضلات بهداشتی که از دیدگاه اصول ارگونومی قابل بررسی است حمل دستی بار میباشد. در اکثر صنایع کشور و حتی در امور غیر شغلی به دفعات زیاد جابجایی دستی کالا و بلند کردن بار اتفاق میافتد و این امر یکی از دلایل مهم برای بروز کمردرد میباشد. از این رو عدم توجه به این مهم نه تنها از نظر سلامت و ایمنی شغلی کارگران باعث بروز مشکلات جسمانی میشود، بلکه از دیدگاه اقتصادی نیز به بروز خسارتهای مالی منجر میگردد.از جمله راههای جلوگیری از بروز این صدمات و خسارات توجه به موضوع ارگونومی در صنعت و استفاده از تجهیزات حفاظت فردی مناسب است. در این مقاله به یکی از آسیبزاترین وظایف یعنی حمل دستی بار پرداختهایم.
جابجایی دستی بار شامل هر وظیفهای است که مستلزم بلند کردن، پایین آوردن، هل دادن، کشیدن، نگه داشتن یا جابجایی هر شیء یا مادهای باشد.
جابجایی دستی وسایل با قرار دادن کارگران تحت فشار جسمی ( مانند اعمال نیروی زیاد، پوسچر نامناسب و حرکات تکراری) میتواند منجر به صدمات جسمی، اتلاف انرژی و زمان گردد. برای پیشگیری از این مشکلات، سازمان میتواند بطور مستقیم با بازنگری فرایند کاری و اصلاح تناسب بین نیازمندیهای وظایف کاری و تواناییهای کارگران اقدام کند. باید توجه داشت که تواناییهای کارگران برای انجام وظایف کاری به دلیل تفاوت از نظر سن، وضعیت جسمی، توانایی به جنسیت، قد و سایر عوامل بشدت متفاوت است. بطور خلاصه تغییر محیط کار با اصلاح تناسب بین کار و کارگر میتواند فواید زیررا بدنبال داشته باشد.
وظایف جابجایی دستی مواد، کارگران را در معرض ریسک فاکتورهای فیزیکی قرار میدهند. اگر این وظایف مداوم یا برای مدتزمان طولانی انجام گیرند منجر به خستگی و صدمات خواهد شد. ریسک فاکتورهای اصلی یا شرایطی که با ایجاد صدمات در وظایف جابجایی دستی مواد همراه هستند عبارتند از :
مواجه مداوم یا مکرر با یک یا چند تا از این عوامل در نخست منجر به خستگی و ناراحتی شده و با گذشت زمان کمر، شانهها، دستها، مچ یا سایر نقاط بدن دچار صدمه میشود. صدمه ممکن است آسیب به عضلات، تاندونها، لیگمانها، اعصاب و رگهای خونی باشد. اینگونه صدمات تحت عنوان اختلالات اسکلتی-عضلانی یا MSDs معروف هستند . علاوه بر عوامل فوق، شرایط محیطی نامطلوب از قبیل دماهای حد، سر و صدای زیاد، روشنایی نامطلوب ابتلاء کارگران به این گونه مشکلات را افزایش میدهد.
بنابراین با رعایت اصول ارگونومی جابجایی و حمل دستی بار که در بالا ذکر شد از صدمات احتمالی ناشی از پوسچر نامناسب از جمله کمردرد شغلی جلوگیری کنید. مرکز طب کار پرانا با بهرهمندی از متخصصین ارگونومی کلیه خدمات ارگونومی شامل مشاوره، ارزیابی و آموزش ارگونومی را چه بصورت فردی و چه سازمانی ارائه میکند. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص با ما تماس بگیرید.
طب کار پرانا را در شبکه های اجتماعی زیر دنبال کنید.
کیست گانگلیون یک برآمدگی کوچک پر از مایع است که در امتداد تاندونها یا مفاصل…
آگاهی و رعایت نکات ارگونومی نشستن در دوران بارداری بویژه برای شاغلین اهمیت بسیاری دارد.…
آزمایش عفونت ادراری از جمله آیتمهای درخواستی کارفرما در آزمایش ادرار معاینات بدو استخدام و…
علائم کمبود ویتامین D زمانی بروز میکندکه بدن ویتامین D کافی را از طریق نور…
با توجه به افزایش دمای هوا در روزهای تابستان بویژه در مناطق گرمسیر کشور توجه…
This website uses cookies.