بیماری های شغلی
بیماریهای چشمی ناشی از کار
چشم عضوی ظریف و بسیار یپیچیده است که در واحدهای تولیدی ومعادن بسیار مورد تهدید قــــرار می گیرد. عدم رعایت نکات بهداشتی وعدم مراقبت درمراحل اولیه بروز حادثه، ممکن است باعث کم بینایی وحتی کوری کارگر گردد. بنابراین صدمات و ناراحتی های چشم را باید وخیم وجدی تلقی کر ، زیرا ممکن است منجربه عفونت یا از دست دادن بینایی شود.
اختلالات اسکلتی-عضلانی ناشی از کار
اختلالات اسکلتی-عضلانی مرتبط با کار یکی از مهمترین عوامل ایجاد آسیبهای شغلی و ناتوانی در میان کشورهای صنعتی و کشورهای درحالتوسعه است. وضعیت نامناسب بدن و نداشتن آگاهی در خصوص اصول صحیح انجام کار، ازجمله مهمترین عوامل زیانآور این اختلالات به حساب میآیند. در صورت بروز آنها ممکن است باعث مشکلاتی نظیر ازدستدادن کار، محدودیتهای کاری، خستگی، فرسودگی یا درنهایت تغییر شغل شود.
بیماریهای پوستی ناشی از کار
درماتوزهای شغلی یا بیماریهای پوستی ناشی از کار عبارت از هرگونه حالتهای پاتولوژیکی پوست هستند که تماس شغلی برای ایجاد آنها یک عامل مستقیم اصلی یا یک فاکتور مستعد کننده محسوب می شود. اگرچه چنین اختلالاتی بندرت تهدید کننده حیات هستند ولی ممکن است باعث بیماریهای زیادی شده و کارگران را به زحمت بیاندازد. درماتوزهای شغلی یکی از علتهای مهم کاهش بهرهوری و غیبت ناشی از بیماری در صنایع محسوب می شوند.
بیماری های شنوایی ناشی از کار
بیماریهای شنوایی بویژه کاهش شنوایی ناشی از سروصدای محیط کار یک مشکل بسیار شایع در محیط های کاری است. سروصدا علاوه بر اثر سوء بر سیستم شنوایی انسان، بعنوان یک استرسور عمومی ممکن است سبب افزایش فشارخون، بروز مشکلات قلبی-عروقی، تحریک اعصاب، اضطراب، تأثیر بر خواب و مشکلات روحی-روانی شود. بنابراین ضروری است بطور جدی به این موضوع پرداخته شود.
بیماریهای ریوی ناشی از کار
پوشش اپیتلیوم مجاری تنفسی مانند پوست در تماس با محیط بیرون است و با توجه به اینکه در تماسهای شغلی مهمترین راه ورود آئروسلها و ذرات زیانآور معلق در هوا به بدن استنشاق است، بنابراین دستگاه تنفس در معرض بیماریهای متعددی قرار دارد. در نتیجه انجام تست اسپیرومتری که در معاینات طب کار انجام می شود به منظور بررسی و پیشگیری از این بیماریها امری مهم و ضروری است.
بیماریهای دستگاه عصبی ناشی از کار
دستگاه عصبی از سازمان یافتهترین دستگاهها و مهمترین سیستم ارتباطی است که در تمام قسمتهای بدن انتشار دارد. در صنایع و محیط های کاری مختلف سموم عصبی و استرسورهای متعددی در بروز بیماریهای عصبی ناشی از کار دخالت دارند. این سیستم نسبت به تعداد بسیار زیادی از آسیبهای ناشی از سموم شغلی و محیطی مانند فلزات، گازها، حلالها و سایر مواد شیمیایی حساس است.