اختلالات و بیماریهای شایع

سردرد ناشی از آلودگی هوا

سردرد ناشی از آلودگی هوا

سردرد ناشی از آلودگی هوا در مطالعات بسیاری بررسی و اثبات شده است. علاوه بر این اغلب ما اکثر اوقات علائم تنفسی مانند سرفه، گلودرد، عفونت مکرر قفسه سینه و… را در مناطق با هوای آلوده مثل تهران مشاهده می‌کنیم. سردردها و سایر علائم تنفسی و گوارشی ناشی از آلودگی هوا از جمله علت‌های رایج غیبت از کار و یا راندمان پایین کار در صورت حضور در محل کار است که در معاینات بدو استخدام طب کار اظهارات بالایی دارد. آسم شغلی از دیگر مواردی است که در آلودگی هوا تشدید می‌شود که این بیماری از طریق اسپیرومتری معاینات طب کار قابل تشخیص است. در این مقاله به بررسی تاثیر آلودگی هوا بر ایجاد سردرد پرداخته‌ایم.

مناطق با هوای آلوده

آیا آلودگی هوا می تواند باعث سردرد شود؟

مواجهه با مواد شیمیایی و ذرات معلق موجود در هوا می‌تواند باعث تحریک سردرد شود. بیماران با سردردهای تکرار شونده مثل میگرن و سردرد تنشی اظهار می‌کنند که هوای آلوده باعث بدتر شدن سردرد و یا تحریک و یا ایجاد سردردشان می‌شود. این بدتر شدن می‌تواند شامل افزایش فرکانس و تعداد دفعات حملات سردرد و همچنین شدت حمله سردرد شود و حتی بیمار را راهی اورژانس یا بیمارستان کند.

چرا که ذرات آلوده‌کننده هوا می‌توانند باعث تحریک پایانه‌های عصبی که از عصب تریژمینال عصب‌دهی می شوند شده و باعث آزاد شدن نوروترانسمیترهای درد و ایجاد حمله سردرد میگرن شوند. از طرفی استنشاق هوای آلوده با اکسیژن کم باعث اختلال در خونرسانی ماهیچه‌های سر و صورت و گردن و ایجاد تنش و گرفتگی عضلات این نواحی شده و می‌تواند سردردهای تنشی یا میگرن را نیز برانگیزاند. این مواد شامل دود سیگار، مونوکسید کربن، سرب، پروپان، گازهای طبیعی مثل NO2 و SO2 و ذرات معلق هستند. تحقیقات نشان داده‌اند که رابطه مستقیم بین میزان این مواد در هوا و شدت و فرکانس سردرد وجود دارد.

سردرد ناشی از آلودگی هوا
تحقیقات ثابت میکند که آلودگی هوا می‌تواند باعث سردرد و میگرن شود

تحقیقات ثابت می کند که آلودگی هوا می تواند باعث میگرن شود:

محققان اثرات عوامل مختلف آلودگی از جمله اُزن، مونوکسید کربن، آلاینده‌های هوا و ذرات معلق مرتبط با سوختن بنزین و سایر سوخت‌های فسیلی را بر روی انواع سردرد بررسی کردند. آنها دریافتند که میگرن نوعی سردرد است که بیشتر با آلاینده‌های هوا مرتبط است.

علت بروز سردردهای میگرنی و راه‌های مقابله با آن

چگونه آلودگی هوای داخل خانه را به حداقل برسانیم؟

استفاده از دستگاه تصفیه هوا

یکی از موثرترین راه‌ها برای کاهش آلودگی هوای داخل ساختمان، نصب دستگاه تصفیه هوا است. فیلترهای HEPA می‌توانند به راحتی آلاینده‌هایی را که کوچک‌تر از 0.3 میکرون هستند، گرفته و به دام بیاندازند. علاوه بر این، تصفیه کننده‌های هوا برای از بین بردن گرد و غبار از سطوح مختلف، موی حیوانات خانگی و همچنین حذف بوی بد از هوای داخل خانه ایده‌آل هستند.

کنترل منابع آلودگی

یکی دیگر از راه‌های موثر برای بهبود کیفیت هوای داخل خانه، کنترل منابع آلودگی هوای داخل خانه است. هر زمان که آب و هوا اجازه می‌دهد، در و پنجره‌ها را باز کنید یا کولر گازی را با کنترل دریچه باز روشن کنید. اگر در آشپزخانه یا حمام فن‌های خروج هوا دارید، آن‌ها را روشن کنید تا خانه‌تان تهویه شود.

چگونه از سردرد ناشی از آلودگی هوا جلوگیری کنیم؟

بر اساس یافته‌ها، می‌توان پیشنهاد کرد که مبتلایان به سردرد در روزهای پر آلودگی در خانه بمانند، از هرگونه محرک سردرد آلاینده هوا که در بیرون و همچنین داخل خانه وجود دارد، اجتناب کنند. همچنین در صورت سردرد شدید، از یک پزشک کمک بگیرید. در زیر راه‌هایی ساده برای جلوگیری از سردرد ذکر شده است.

کیفیت هوا

5 راه برای جلوگیری از سردرد ناشی از کیفیت هوا

1 – در خانه بمانید

هر روز صبج پیش‌بینی هوا را چک کنید و سعی کنید در روزهایی که آلودگی هوا بیشتر است در صورت امکان در داخل خانه بمانید.

2 – هوای خانه را فیلتر کنید

روی یک فیلتر خوب برای سیستم‌های گرمایش و تهویه مطبوع سرمایه گذاری کنید و آن را مرتبا تعویض کنید.

3- پنجره‌ها را ببندید

زمانی که آلودگی هوا زیاد است پنجره‌ها را بسته نگه دارید.

4 – در فضای باز از روسری یا ماسک استفاده کنید

در هوای آلوده از ماسک‌های پزشکی و حتی المقدور فیلتردار استفاده کنید.

5 – به مناطقی با هوای پاک سفر کنید

اگر آلودگی هوا سلامتی شما را به خطر انداخته است بهتر است در صورت امکان به شهر و روستاهای اطراف محل سکونت خود مهاجرت کنید. این مناطق معمولا از آب و هوای پاکیزه‌تری برخوردار هستند.

میگرن

نتیجه گیری:

بسیاری از ما که در شهرهای بزرگ زندگی می‌کنیم در روزهایی از سال سردرد ناشی از آلودگی هوا را تجربه می‌کنیم. سردردهایی که اغلب با حالت تهوع و سرگیجه همراه هستند و بسیار آزار دهنده هستند.بنابراین توصیه می‌شود بیماران مبتلا به سردرد به خصوص میگرن در روزهای آلوده در صورت امکان کمتر از منزل خارج شده و کمتر در معرض استنشاق هوای آلوده قرار بگیرند. در صورت ضرورت بیرون رفتن از خانه حتی الامکان از ماسکهای فیلتردار جهت کاهش ورود هوای با اکسیژن پایین به مغز استفاده کنند. بسیاری از شاغلین بعلت ماهیت کارشان و یا قوانین و محدودیت‌های حاکم قادر به ماندن در خانه نیستند. در نتیجه می‌توانید با رعایت موارد فوق میزان آسیب‌های ذکر شده را به حداقل رسانید. سایر مطالب در خصوص بیماریهای شغلی و غیر شغلی را در وبسایت طب کار پرانا مطالعه کنید.

طب کار پرانا را در شبکه های اجتماعی زیر دنبال کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *